marți , 16 iulie 2024
De interes pentru dvs.
Home / Uncategorized / Zapada de pe acoperisuri poate crea probleme

Zapada de pe acoperisuri poate crea probleme

In cazul in care structura acoperisului este sub dimensionata, sau opritoarele de zapada lipsesc, zapada de pe acoperis va poate crea mari probleme si importante pagube materiale.

Greutatea specifica a zapezii afanate este de 100-120 kg/mc. Asta inseamna ca la un strat de 20 cm ( strat depus pe acoperisul casei ), apare o incarcare suplimentara  de aproximativ 22 kg/mp .

Desi la prima vedere greutatea zapezii nu poate cauza probleme, realitatea din ultimul timp a dovedit ca  o dimensionare incorecta a structurii acoperisului si o folosire nejustificata a materialelor de slaba calitate, au condus la aparitia unor situatii neplacute la nivelul invelitorii.

O subdimensionare gresita a structurii acoperisului si realizarea incorecta a acesteia, au dus la deformarea capriorilor si aparitia fisurilor in structura acestora. Deformarea acoperisului a condus si la aparitia unor zone cu probleme la nivelul invelitorii, deteriorand partial si izolatia montata. Singura solutie viabila pe termen lung pentru remedierea acestor probleme a fost refacerea structurii acoperisului, acest lucru implicand demontarea invelitorii.

Degradarea structurii acoperisului poate duce la prabusirea acestuia, provocand daune serioase constructiei. Structura de rezistenta a acoperisului(capriorii si grinzile de lemn), nu poate fi verificata perioadic deoarece ar insemna sa stricati amenajarile interioare ale mansardei sau ale podului. De aceea va recomandam sa realizati acoperisul, cu materiale de calitate astfel incat sa fiti siguri de trainicia acestuia fara a sta cu grija unei deteriorari premature.

Un alt caz des intalnit care poate provoca pagube insemnate il reprezinta absenta opritoarelor de zapada. Chiar si in iernile cu cantitati de zapada normale, lipsa parazapezilor poate conduce la deteriorarea sistemului de jgheaburi si burlane. In cazul in care sistemul de drenaj este unul metalic, montat cu ajutorul carligelor “ lungi “, reparatia acestuia presupune demontarea partiala a invelitorii si implicit costuri relativ mari. Costul opritoarelor de zapada pentru un acoperis de 150 mp se opropie de 125 euro(am socotit la un pret de 5 euro/buc si un necesar de 25 buc). Costul reparatiei unui sistem de drenaj(pentru o casa cu aceleasi caracteristici), poate sa ajunga si la 1000 – 1500 euro(aici incluzand jgheaburile si alte materiale deteriorate de zapada, opritoarele de zapada care vor trebui montate si costul manoperei).

Speram ca aceste calcule sa va ajute sa luati cea mai buna decizie atunci cand va ganditi sa instalati o invelitoare sau sa renovati un acoperis .

In functie de zona constructiei, panta acoperisului, tipul sistemului de invelitoare, etc., zapada depusa pe acoperisurile caselor a avut o inaltime cuprinsa intre 5 cm si 1 metru. Doar folosind materiale de calitate, corect dimensionate, puteti preintampina eventualele deteriorari ale acoperisului, datorate zapezii abundente.

Desi nu are legatura directa cu subiectul tratat in aceasta pagina ( zapada pe acoperis ), as vrea sa va reamintesc faptul ca este important sa protejati structura acoperisului  de umezeala, folosind atat o folie anticondens de calitate superioara cat si o bariera de vapori performanta.

Pentru orice fel de informatii referitoare la subiectele tratate in acest site, va rugam sa ne contactati si vom incerca sa va raspundem in cel mai scurt timp posibil.

Daca ti-a placut acest articol si consideri ca este interesant, te rugam sa dai un “ Like “ acestei pagini.